5 top znamenitosti Stokholma

spomenikUkoliko ste savladali prethodnu lekciju na temu mentaliteta i navika stanovnika ove specifične, skandinavske zemlje, red je da pređemo na znamenitosti. Ja sam izdvojila nekih top 5 znamenitosti koje mislim da nikako ne bi trebali da propustite. Evo i liste u nastavku.

U društvu nobelovaca

Počasno prvo mesto sam dodelila četvrti koja se zove Gamla Stan ili u prevodu stari deo grada. U svakoj metropoli volim da zavirim i u neku staru četvrt, koja u sebi nosi patinu nekih lepših, jednostavnijih vremena. Ova stara četvrt je od svih gradova u kojima sam bila, meni najlepša i tokom svake posete Stokholmu sam je rado posetila. Prosto obožavam da se izgubim u svim tim uskim uličicama koje kriju neke lepe kafeterije, stare prodavnice slatkiša i suvenira, restorane i muzeje.

gamlaDakle, kada ste u švedskoj Skadarliji, posetite obavezno Nobelov muzej i edukujte se malo o nobelovcima i saznajte štogod zanimljivo o njihovom životu i radu. Naravno da su određeni segmenti posvećeni i našem Ivi Andriću. Ova živopisna četvrt je idealna za slikanje jer ima te lepe zgrade u boji, koje izgledom podsećaju na one u Amsterdamu. Imaćete utisak da ste za trenutak zakoračili u neki Dikensonov roman. Na kraju, ovde imate dosta suvenirnica, ali budite spremni da platite dosta kruna, pošto je ovo turistički epicentar.

nobelIza kulisa

Na drugom mestu se nalazi zgrada Kraljevske Švedske opere (Swedish Opera house). Ne mogu da opišem tu radost kada mi se ukaže prilika da zakoračim u svet iza pozorišnih kulisa. Kofernjača je neko ko jako voli umetnost, a pogotovo pozorište i film i stvarno sam srećna što sam imala prilike da posetim i Švedsku operu i Milansku skalu i antičko pozorište u Epidaurusu. Zaista bih volela da posetim sva pozorišta ovog sveta i nadam se da dobar deo hoću.

opera 2Uglavnom, ovu turu sam malo unapred zakazala, pošto je veliko interesovanje i preporučujem je, ako ste teatrofil. Imaćete priliku i da se popnete na scenu koja je građena pod određenim uglom koji pogoduje baletskim figurama i da vidite neke stare, kultne kostime i saslušate zanimljivu priču o istoriji ovog kultnog zdanja, ali i da uživate u raskoši njegovog enterijera. U sklopu Opere se nalazi i suvenirnica, koja je paprena. Ukoliko se odlučite za neku predstavu, mislim da i to treba dosta unapred rezervisati i da su karte takođe paprene. Doduše, ja sam neko kome nije žao da potroši koji dinar, evro, krunu više, ali vas pripremam.

opera (2)Povratak u prošlost

Na trećem mestu se nalazi Skansen. Skansen je inače prvi svetski muzej na otvorenom, osnovan davne 1891. godine. Skansen je nešto poput Kustinog Drvengrada.Dakle, sličan je koncept. Ovaj etno muzej na otvorenom je zanimljiv za videti, jer prikazuje kako se nekada živelo u Švedskoj, pogotovo na selu. U ovom jedinstvenom muzeju se mogu videti kuće koje su uglavnom iz perioda XVIII, XIX i ranog  XX veka.  Nismo imali prilike da uđemo u kućice, ali je prijalo prošetati tim velikim zelenim prostranstvom, uživati u svežem  švedskom vazduhu i pogledu na Stokholm. U sklopu Skansena imate prelepe vrtove, manji zoološki vrt koji ima i domaće i divlje životinje pa i to doprinosi ambijentu. Atmosferu upotpunjuju i kostimirani glumci koji nose tradicionalnu nošnju i animiraju posetioce. Muzej je otvoren preko cele godine, a često je i mesto gde se održavaju brojne praznične svečanosti (Božić, Nova godina). Možete tu i da ručate, ali ne preporučujem. Razlog za to su visoke cene i ne neki ukusan meni.

skansen

skansen 2Kod kralja u poseti

Na četvrtom mestu se nalazi Kraljevska palata. Svi mi obični smrtnici smo nekad poželeli da budemo na kraljevskom prestolu i osetimo kako je to. Stokholm vam zaista na mnoge načine približi taj način života i otvori vam mnoga vrata kraljevskog sveta.

kralj 2Ova palata je zaista riznica raskoši, bogatstva, lepote. Kraljevska palata se ubraja u najveće u Evropi. Interesantna je i po tome što je spoj rezidencije, kancelarije i kulturno-istorijskog spomenika koji je otvoren za javnost. Unutar nje se nalazi više od 600 soba koje su raspoređene na 7 spratova. U sklopu kraljevskih apartmana se nalaze tri zanimljiva muzeja. To su muzej kraljevske riznice, muzej Tri krune i muzej antikviteta Gustava III. Kraljevska kapela je isto prostor koji je vredan divljenja. Ova kapela je prvobitno bila samo kapela, a potom i središte kraljevskog sveštenstva. Kasnije je ova kapela pretvorena u sedište kraljevske parohije.  Misa se održava svake nedelje i otvorena je za sve. Kraljevska kapela ima i bogat muzički program koji obuhvata koncerte klasične muzike i orgulja. Tokom letnje sezone, kapela je za posetioce otvorena dva puta nedeljno. Uživajte u ovom velikom kompleksu a prisustvujte i smeni kraljevske straže, što je takođe zanimljiv ritual.

kralj

kapela

kralj 4Banket za nobelovce

Na petom mestu je Gradska većnica. Ova znamenitost je simbol Stokholma i najposećenija turistička atrakcija. Ukoliko želite da je posetite, znajte da je to moguće, samo ukoliko postoji zakazana tura sa vodičem za taj dan. Ne postoji striktno radno vreme kao u muzejima. Pored toga što je poznata po svojim jedinstvenim umetničkim delima, najviše je poznata po banketu koji se održava 10.decembra svake godine, povodom dodele Nobelove nagrade. Na slici vidite kako je za tu priliku bio postavljen sto 2012.godine.

KraljevskiPostavljenStoInače, ovaj neobični arhitektonski biser je sagrađen od 8 miliona cigli. Većnica ima i kulu visoku 106 metara sa tri krune, koje su simbol švedskog nacionalnog grba. Nisam išla do vrha kule, ali kažu da se odavde pruža neverovatan pogled na Stokholm. Što se tiče čuvenog banketa, nakon večere u Plavoj dvorani, kraljevstvo, laureati i gosti plešu u Zlatnoj dvorani. Ova dvorana se tako zove zbog 18 miliona zlatnih mozaičkih pločica. Čućete zanimljive detalje vezane za pripremu te svečane večere i koliko konobara i kuvara učestvuje u toj organizaciji, kao i koliko ima rezervnih konobara u slučaju da se ovi prvi onesveste, usled čekanja ili stresa.

Stadshuset och Stockholm Waterfront Building från Södermalm.

Na kraju ove šetnje po Stokholmu, da znate da je javni prevoz u Stokholmu jako dobro i precizno organizovan, tako da se nemojte ništa brinuti. Svuda stižete na vreme i samo treba da se dobro informišete pre polaska i da uživate u istraživanju ove neobične metrpole koja ima mnogo toga da ponudi.

Da li ste bili u Stokholmu? Kako bi za vas izgledala ova mini lista? Šta sam propustila, a mora se posetiti?

Odložite kofere do sledeće avanture.

Pozdrav od Kofernjače

4 thoughts on “5 top znamenitosti Stokholma

  1. Nikada nisam bio u Stokholmu, a imam tako veliku zelju. Moj prijatelj redovno ide tamo, svake godine u razna godisnja doba, i prenosi mi svoje utiske. Njegovi dozivljaji i ovakvi tekstovi meprenose tamo. Kazu da ima divne parkove, da maksimalno koriste lepotu vodnih povrsina,z a razliku od Beograda na primer, da su ljudi preljubazni…. Sve pohvale za tekst

    Свиђа ми се

    1. Hvala Nensav, ovakvi komentari mi ulepsaju i dan i nedelju i najbolji su vetar u ledja. Tacno je da su Svedje veliki ekolozi i poklonici zdrave ishrane i zivota i prirode samim tim. Secam se kad je meni moj Svedja rekao kako kvalitet srpskih drva ne moze da se poredi sa kvalitetom njihovih suma i drva. On to zna jer je kao polu Srbin gradio svoju kucu ovde. Nadam se da cete pratiti blog i dalje, a postoje jos dva teksta na temu Stokholma, pa izvolte ! Pozdrav

      Свиђа ми се

Постави коментар