Zašto da posetite Belgiju?

Dragi moji, napokon sam se vratila sa neverovatnog putovanja tokom kog sam obišla Austriju, Belgiju i Češku i zaista sam prepuna utisaka i pozitivne energije. Toliko novih poznanstava, saznanja i neke nove energije koju ću se truditi što duže da zadržim u sebi i prenesem na drage ljude. Iako nam vreme nije bilo naklonjeno baš sve vreme i pešačili smo po 6,7 sati dnevno bez pauze, adrenalin nam je dao snage da se odupremo i zimi, i lošem vremenu i problemima na putu. Na ovaj put sam pošla bez ikakvih očekivanja, a o Belgiji skoro pa da ništa nisam znala, i možda baš zato je ovo putovanje ispalo tako dobro. Ovaj članak možete pročitati i u februarskom broju Travel magazina.

belgija

 

Svi negde znamo da belgijski gradovi i nisu na listi top 10 turističkih destinacija i da su u senci  Pariza, Londona, Lisabona, Istanbula, Rima, Praga, ali potpuno neopravdano. U ovom postu želim da navedem razloge što treba da posetite Belgiju i da skromno doprinesem promociji ove zanimljive zemlje.

Na prvom mestu, Belgiju treba da posetite zbog njenih prelepih, bajkovitih gradova. Tu se misli pre svega na magični Briž, ali i Brisel i Antverpen. Svi ti kitnjasti glavni trgovi i građevine donose duh nekih starih vremena kada su Belgijom dominirale zanatlije i esnafska društva, a brojne porodične manufakture čokolade i dalje čuvaju taj duh tradicije. Svaki od ovih gradova krije neku prelepu katedralu koja takođe doprinosi toj starovremenskoj atmosferi.

 

IMG_Antverpen

IMG_BrizNa drugom mestu, Belgiju morate posetiti zbog čokolade. Samo što još i kuće nisu od čokolade, kako je Branko Kockica pevao. Štagod vam padne napamet, pronaći ćete u čokoladnom izdanju. Od diskova, preko čokoladnih slagalica, cipela, foto-aparata, do muških i ženskih polnih organa, flaša piva itd. Jedna za drugom se nižu ušuškane, šarene, sređene čokolaterije koje nude izobilje pralina, čokoladnih školjki, kuglica i još mnogo čega. Pamet da vam stane, a šećer skoči od tolike čokolade. Potom vas zapljusne miris te divne, domaće čokolade, a prodavac ljubazno pita da li želite da probate neku od čokoladica koje se taj dan degustiraju.

Kao i svako drugo, i ovo zadovoljstvo ima cenu koja baš i nije mala. Sa druge strane, većina tih prodavnicica nudi 6 kutija za 10 evra što je stvarno isplativo. Čak i da niste sladokusac, u Belgiji ćete postati. U Briselu i Brižu postoji i muzej čokolade, ali sam čula da i nisu nešto i da nema čokolade hehe. Za jednog čokolatomana kao što sam ja, to je bilo veliko razočarenje.

201

IMG_cokolada

363

IMG_cokolada2Na trećem mestu se nalazi nadaleko poznato belgijsko pivo, koje je dobar razlog za sve pivopije da je posete. Slično kao i sa čokoladom, po centralnim ulicama ćete naći mnoštvo marketa koje prodaju sve moguće vrste piva. Ja nisam pivopija, da se razumemo, ali mi se belgijsko pivo Duval baš dopalo. Njihova piva su baš jaka, pa imajte i to u vidu. Pošto se ne razumem u pivo, neću mnogo da pametujem u ovom pasusu. U svakom slučaju, nema bolje destinacije za pivopije od Belgije.

IMG_pivoSledeće mesto dodeljujem predivnim vaflama. Iako je i Holandija poznata po njima, meni su i ove belgijske baš dobre. Po centru Brisela, imate na više mesta vafle za 1 euro. To je samo vafla, a neki nadev preko u vidu recimo nutele se doplaćuje nekih 70 centi. Vafle možete naći i za 3, 5 euro u zavisnosti od toga šta odaberete kao nadev. U ponudi je nezamenljiva nutela, raznorazno voće, šlag i još mnogo toga. Nađite idealnu kombinaciju i uživajte u ovoj savršenoj poslastici.

IMG_vafleDa ne ispadne da samo zbog hrane treba otići u Belgiju, navodim i neke znamenitosti koje su vredne posete. Brisel nudi brojne muzeje, među kojima je muzej stripa, muzičkih instrumenata, piva, pomenute čokolade,moderne umetnosti itd. Što se tiče Muzeja muzičkih instrumenata, preporučujem ga.

Ovaj muzej ima oko 6000 instrumenata iz najrazličitijih epoha, zemalja i skoro svaki od njih možete čuti putem audio guide-a kroz neku minijaturu ili priču. Praznik za uši je ovaj višespratni hram muzike, a napravljen je tako da bude zanimljiv i onima koji nisu stručni poznavaoci muzike i muzikologije. Ulaznicu sam inače platila 2 evra, jer je blagajnica mislila da imam 25 godina, pa je za taj uzrast karta 2 evra. Obavezno je da ostavite stvari u garderobu, a potom da uzmete audio guide koji je uračunat u cenu karte.

206

217

221Antverpen je središte kuće čuvenog slikara Rubensa i gledajući slike nekih drugih putnika, deluje mi da je vredi posetiti. U Briselu ne propustite park Mini Evropa, gde se nalaze interaktivne makete nekih od najpoznatijih evropskih znamenitosti čija se vrednost kreće od nekoliko hiljada evra, do nekoliko miliona.

IMG_Minievropa

055

IMG_VenecijaU Briselu takođe izdvajam kraljevski park, potom zgradu Parlamenta i Kraljevsku palatu. Zanimljiv je podatak da kralj jednom godišnje pokuša da održi sednicu u Parlamentu, ali mu uglavnom zalupe vrata pred nosom. Narod mora da mu da odobrenje kako bi održao tu jednu sednicu.

Još jedna poznata znamenitost je Maneken Pis. Maneken Pis je poznata statua dečaka koji piški i menja kreacije tokom cele godine. Ovaj simbol Brisela, svake godine na Sretenje, obuče našu nošnju i šajkaču i piški rakiju.

IMG_manekenpisNa kraju, ako vam sve ove znamenitosti i hrana nisu dovoljni, a vi pravac u neki od brojnih pabova. Iako nisam pivopija, pabove baš volim i tu neku prigušenu atmosferu i zadimljeni prostor, koji ovde nije prisutan, ali dobro. Pojedini pabovi nude delove za pušače, pa tu možete naći utočište sa ostalim odbačenim pušačkim dušama.

Mi smo dosta vremena proveli u Irish pabu Celtica, u blizini glavnog trga. U ovom pabu je svakoga dana, izuzev praznika, happy hour od nekih 1 popodne pa sve do ponoći. Tada se cene piva kreću oko 2 evra što je stvarno smešno i idealno za opijanje. Drugi pab koji je simbol Brisela jeste Delirium koji nudi preko 2500 vrsta piva. Ko preživi, pričaće a moja priča o Belgiji se ovde privremeno završava. Dugujem tekst o Brižu I još nekim zanimljivostima.

252Uz pivo mi recite da li ste bili u Belgiji? Kakvi su vam utisci i iskustva? Koju čokoladu preporučujete a koje pivo? Koji grad vam se najviše dopao?

6 thoughts on “Zašto da posetite Belgiju?

Постави коментар