LIČNA KARTA GRADA – ATINA

Kakvimgod se čovek pisanjem bavio, inspiracija je ključ. Ja je nalazim u najjednostavnijim svakodnevnim situacijama. Danas sam, na primer, satima šetala gradom, uživala u ovom lepom prolećnom vremenu i to mi je bilo dovoljno da napunim baterije i smislim novu kategoriju za blog. Pomislila sam koje su to informacije u malom, koje mogu da budu od koristi strancima ako prvi put dolaze u Beograd i došla na ideju da svaku metropolu predstavim kroz ličnu kartu grada. Grad koji je prvi na listi je Atina. Sve neophodne informacije, ćete naći u ovih nekoliko redova koji slede.

Grad : Atina, glavni grad Grčke

Broj stanovnika : 4,2 miliona ljudi

Jezik : grčki

Valuta : euro

Pozivni broj : 30

Veroispovest : 97% čine pravoslavci

Klima : blaga. Zimi su temperature retko kad ispod 0, a leti su temperature i iznad 37 stepeni.

Top znamenitosti : Partenon,Akropolj, Erehteon idu zajedno, potom Novi muzej Akropolja, Antička agora, stare četvrti Plaka i Monastiraki, Narodni arheološki muzej, trg Sintagma, ostaci Zevsovog hrama

Cene karata : karta samo za Akropolj iznosi 12 evra. Ova multi-karta vam može omogućiti slobodan ulaz na još 6 lokacija, kao što su Rimska agora, Antička agora, Hadrijanova biblioteka, Zevsov hram itd.

Top fakultative izvan grada : Sunion, Korintski kanal, Delfi, Nafplion, Epidaurus, Mikena

Cene : Što se tiče restorana, cena obroka za jednu osobu je oko 10 eura, cena obroka za dve osobe je 35 evra u restoranu srednje kategorije. Mc obrok se kreće oko 6 evra. Domaće pivo od 0,5 je 3,50 evra. Uvezeno pivo od 0,33 je 4 evra.  Koka-kola od 0,33 je 1,30 a flašica vode 0,50.

Javni prevoz : Atina ima dobro povezan metro, potom autobuse, tramvaje, taksi. Što se tiče karte u jednom pravcu za lokalni prevoz, ona iznosi 1,20 evra.  Taksi start je 3 evra, a 1 km je 0,85.

Atinski metro ima 3 linije : (ISAP iliM1), M2 i M3.

M1 bitne stanice su : Thissio, Monastiraki, Omonoia (ako baš morate odatle negde da presednete) i Piraeus ukoliko želite na neki izlet iz Pireja, do okolnih ostrva.

M2 bitne stanice su : Panepistimio, Syntagma, Acropolis

M3 bitne stanice su : Kerameikos (tu se silazi za Gazi, epicentar provoda). Ova linija je bitna i ukoliko hoćete metroom od aerodroma do centra. Videćete da se mnoge stanice preklapaju, što je i logično.

Korisni sajtovi : http://www.athensguide.com/, http://athens.guide2s.com/, http://wikitravel.org/en/Athens, http://www.athensguide.org/, http://www.greece-athens.com/

Suveniri : Kada je reč o suvenirima, preporučujem niz radnjica u Plaki i Monastirakiju. Shodno svom budžetu, sigurna sam da ćete naći suvenir po vašoj meri, u bogatoj ponudi grčkih suvenirnica.

Preporučujem da pre samog polaska proverite i cene prevoza i cene karata za muzej, jer su one varljive.

Više o Atini, pročitajte u mojim člancima ”Šta treba izbegavati u Atini” i ”5 najlepših atinskih četvrti”, „Atinski grafiti„. Inaše, ovaj post je napisan u subotu, otuda šetnja i lepo vreme.

metro

mapa

2 thoughts on “LIČNA KARTA GRADA – ATINA

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s