Jedno popodne u gradu limuna, Mentonu

Utorak je i nastavljamo avanturu od prošlog puta. Moja petodnevna avantura po Italiji me odvela na mnoga, meni neotkrivena mesta, a malo sam koračala i po francuskoj teritoriji. Ture ovakvog tipa su idealne za autobus, zato što vam on omogućuje razgledanje i uživanje u nestvarnim predelima sa visine, kroz autobusko okno. Oči su nam konstantno bile izložene nestvarnim koloritima, a beskrajne plantaže cveća su nas zasenile.IMG_4084_1

Dakle, nakon vožnje po lancu tunela koji čine Autostradu dei fiori (Cvetni autoput), dolazimo do glavnog junaka još jedne nezaboravne Kofernjačine blogerske reportaže. Reč je o francuskom biseru, Mentonu. Ovaj ljupki gradić, sa nekih  30.000 stanovnika, se nalazi na mestu gde se Italija graniči sa Francuskom, a ne prestaje italijanski način života. IMG_4077_1IMG_4065_1Ovaj biser je našao svoje mesto na Obali cveća, a može se pohvaliti sa 316 sunčanih dana u godini. Ovo je grad vrt, prepun fontana, bazena, mediteranskog i tropskog rastinja, sa puno bašta i čak 46 hektara zelenih površina. Jedino je ovde u Evropi moguće videti plod banane, zbog optimalnih klimatskih uslova.IMG_4060_1IMG_4174_1Menton je grad limuna, u kom se svake godine u februaru slavi limun i drugi citrusi, zahvaljujući tradicionalnom festivalu limuna, koji traje dve nedelje i tokom kog se utroši 145 tona limuna, kako bi se napravile neke gigantske, interesantne figure od limuna i ostalih citrusa.Od limuna se takođe prave sapuni, parfemi, marmelada i sok. Poznata je toaletna voda Eau d’ Menton, sa aromom limuna naravno. IMG_4112_1IMG_4115_1Ovo je grad ležerne atmosfere i ritma, elegantnih ljudi, ulickanih restorana, palmi sa primamljivom plažom. Ovde nećete osetiti tu napetost metropola i užurbanost, već se uživa u životu i laganom tempu.20150927_11482720150927_114720Grad krase pastelne boje kao simbol italijanskog uticaja i ponovo uske ulice. Danas je Menton mondensko letovalište, a zbog pogodne klime su se ovde nekada lečili vojnici. Postojala su lečilišta protiv tuberkuloze, a naš vojvoda Putnik je ovde preminuo, tokom lečenja. Ovde zaista sve tegobe prestaju, a nije luda engleska i ruska aristokratija što je ovde nekada provodila zime, od decembra do marta, a ne leta. Zimi se temperatura ne spusti ispod 10 stepeni što je opet odlika pogodnih klimatskih uslova i geografskog položaja kog karakterišu brda koja ga ušuškavaju, pa je on najtopliji grad na Azurnoj obali.Kuca gentleman_1Menton je i grad muzeja, pa vas možda zaintrigira muzej čuvenog dramaturga Žan Koktoa, koji je preminuo istog dana kada i Edit Pjaf, rekavši pre toga da nema razloga da živi kada ona umre.

Ja sam u ovom gradu provela jedno nestvarno popodne i ako vas put ikada navede u ove krajeve, nemojte preskočiti ovaj dragulj. U ovom postu je više akcenat na fotografijama, koje su, nadam se, vešto dočarale atmosferu.

Uživajte do sledećeg puta, a ja odoh još jednom da bacim pogled na more. Ipak je kraj leta i treba se spremiti za još jedno trontanje i zimu. Ne znam za vas, ali se ja sve više radujem letu i malim, neotkrivenim mestima, koja tom letu daju neku dodatnu čar.

Pozdrav,

Kofernjača

IMG_4142_1

 

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s