Podzemne tajne rudnika soli Velička

 

velicka 4Da li ste znali da se pod tlom Poljske krije čitavo podzemno carstvo napravljeno od soli? Kao što Danteov pakao ima devet krugova, tako i čuveni rudnik soli Velička ima 9 nivoa.  Šta još to krije ovo neobično carstvo, saznaćete upravo u novoj avanturi sa Kofernjačom. Napominjem da su moje slike jako lošeg kvaliteta, pa sam ih pozajmila sa neta.

Kao kod Hari Potera

Tokom posete i dugog obilaska (oko dva, tri sata) ovog neobičnog lokaliteta, imala sam utisak da se nalazim na setu Hari Potera ili Gospodara prstenova. Mnoštvo tajnih prolaza, jezera, slanih kapela, figura zaista čine ovaj rudnik posebnim. Rudnik soli Velička je inače, jedna od dve fakultative koje vas očekuju, tokom posete Krakovu. Druga je poseta logoru Aušvic. Velička se nalazi na nekih 10-ak km severoistočno od centra Krakova.

Rudnik je radio u kontinuitetu čak 900 godina, a jedan francuski putnik je još u XVIII v. veličanstvenost ovog rudnika uporedio sa egipatskim piramidama. Produkt tog dugog radnog veka rudnika jeste oko 200km prolaza, kao i 2040 pećina različitih veličina. U srednjem veku je so bila ekvivalent današnjoj nafti i tada je ovo bio jedan od najprofitabilnijih i najvećih industrijskih izvora. Danas je rudnik naravno turistička atrakcija.

Velicka 2Podzemno putovanje

Svoje spuštanje u tajanstvene dubine Veličke započinjete na nekih 64m dubine, a putovanje se završava na 135m ispod zemlje. Sve vreme vas naravno vodi stručno lice i pređete negde oko 2000m i vidite 20 komora. Na kraju tog obilaska za turiste imaćete priliku da vidite i najstariji podzemni rudarski muzej sa nekim veoma starim primerima rudarske opreme. Interesantno je da se upravo na toj dubini od 135m nalazi i sanatorijum za ljude obolele od astme i alergija. Verovatno ste primetili da se sve više kod nas u gradu otvaraju slane sobe koje pogoduju ljudima obolelim od disajnih smetnji.

velicka 5Nivoi rudnika

Moram priznati da mi je na trenutke ovaj silazak bio klaustrofobičan, pošto su te stepenice na početku dosta uske i tesan je prostor, a nas je baš bilo dosta. No, kako sam ljubitelj i pećina i podzemnih prolaza, vremenom sam se oslobodila i baš uživala u čarima ovog ogromnog podzemnog prostranstva. Da ne verujete da su sve te figure nastale od soli i da ih je čovek napravio. Zaista vredno posete i divljenja. Nisam naglasila da vi tokom obilaska istražite tri gornja nivoa rudnika, dok se poslednji deveti nivo nalazi na dubini od 327m pod zemljom. Te dubine već nisu pristupačne turistima. Tokom obilaska je uglavnom dozvoljeno slikanje, sem kada je reč o biseru ovog rudnika, kapeli Sv Kinga. Tu morate da platite koju zlotu da bi slikali, mada se uvek možete poslužiti srpskom premazanošću i nekako na kvarno slikati za dž.

velicka 6

velicka 7Kapela od soli, da ne poveruješ !

Ah, kad se samo setim ove kapele !  Kada sam je ugledala, osetila sam se kao Aladin kada je otkrio ono silno blago u pećini. Nestvaran prostor, remek-delo ljudskog umeća i mašte, zaista prizor koji oduzima dah.  Svaki delić ove impozantne kapele je napravljen od soli. Nećete verovati, ali građenje kapele je trajalo preko 30 godina. Dva brata su je izgradila, prvo jedan, pa drugi. Kako bi ovaj neverovatni podzemni hram bio dovršen, bilo je utrošeno oko 20.000 tona soli. Ovo je zapravo crkva napravljena od soli i ukrašena brojnim skulpturama i bareljefima. Ne mogu da zamislim kakav je osećaj kada završite tako jedno grandiozno delo koje ostavi večiti trag u kulturi jedne zemlje a i na svestkoj mapi. Zbog fantastične akustike kojom prostor raspolaže, ovde se povremeno održavaju i koncerti.  Zbog svih bogatstava i blaga, rudnik soli Velička se nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine.

velMalčice je drukčije u praksi

Što se tiče nekih praktičnih informacija, bitno je sledeće. Rudnik je otvoren za posetioce tokom cele godine. Ako izuzmemo praznike, kada je zatvoren, od aprila do oktobra rudnik je otvoren od pola 8 ujutru do pola 8 uveče. U periodu od novembra do maja, rudnik je otvoren od 9h ujutru do 17h popodne. Neophodno je da se svi posetioci prijave za turu sa vodičem. Kako bi se izbegli kilometarski redovi, bolje je karte bukirati unapred, ukoliko idete u sopstvenoj režiji.

Ukoliko se odlučite da sami posetite Krakov, možete lako doći do rudnika ili svojim kolima, ili mini autobusima koji saobraćaju svakih 10 minuta, u ulici Starowiślna, u blizini glavne pošte. Autobusi ostavljaju putnike u blizini rudnika. Postoji i opcija da se vozom ode do rudnika, sa tim da je železnička stanica u Veličkoj, udaljena oko kilometar ipo od rudnika. Što se tiče cena karata, one za turu sa vodičem na stranom jeziku koštaju 64 zlote(oko 14,50 eura). Snižena cena za istu ovu turu je 49 zlota (oko 11,08 eura). Napominjem da je u rudniku dosta hladno, pa se obucite toplo i nosite prikladnu obuću.

Nadam se da sam vam približno dočarala ovaj zanimljivi fakultativni izlet i da ćete uskoro posetiti ovaj magični rudnik i Krakov. Ako ste već bili u Veličkoj, kako vam se dopala ta podzemna avantura? Podelite svoje utiske sa Kofernjačom, a ona već smišlja gde vas vodi sledećeg puta.

 

 

 

 

One thought on “Podzemne tajne rudnika soli Velička

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s