Čemu nas uče putovanja ?

Ima ljudi koji kroz život idu slepo i ne osvrću se, niti se udubljuju u svet koji nas okružuje, niti u smisao svog života i postojanja. Ima i onih koji se stalno pitaju koji je smisao života.

Recimo da je za mene neki smisao iskustvo koje steknemo tokom ovog životnog putovanja. Isto tako, iskustvo sa pravih putovanja je veoma dragoceno i čini da se menjamo i unapređujemo. Evo nekoliko stvari koje sam ja naučila na putovanjima.

putovanje

Prvo, putovanja te uče da postoji jedan ogroman, neistraženi svet i izvan tvoje kuće, ulice, grada. Dakle, putovanja nas uče o raznolikosti sveta, o različitim kulturama, običajima, veroispovestima, klimama, mentalitetima itd.

kulturaDrugo, putovanja nas uče boljoj organizaciji. Što više putujemo, to se brže pakujemo, a na samom putovanju naučimo da bolje organizujemo svoje vreme i obilaske. Takođe, ukoliko putujemo često u svojoj režiji, vremenom znamo koji su to sajtovi koji će nam pružiti sve neophodne informacije i samim tim poboljšamo sopstvenu organizaciju svog putovanja.

picture 6506Treće, putovanja nas uče boljoj orijentaciji, iako žene nisu po tome poznate. Vremenom dakle naučimo da se što bolje orijentišemo u prostoru i čitamo mape. Više nam ne trebaju sati kada se nađemo u nekom nepoznatom evropskom gradu, već otprilike znamo kakav je koncept evropskih metropola i barem po centru naučimo lako da se orijentišemo i dođemo do željenih lokaliteta.

Antique CompassČetvrto, steknemo bolji pojam o vremenu. Kada ste na putovanju, vreme je vrlo dragoceno i jeste negde bitno da bude i dobro isplanirano. Naravno, najlepši trenuci u životu, pa i na putovanju, su oni neplanirani i spontani, ali ako hoćete i koju znamenitost da posetite, nemate vremena za razvlačenje i lošu organizaciju. Opet, kroz iskustvo naučite koliko vam orijentaciono treba vremena za neki veći muzej, katedralu, ručak. Zato i naučite što bolje da raspolažete vremenom i naučite se da budete precizni, pogotovo ako idete preko agencije.

satPeto, putovanja nas nauče da se prepustimo i zaboravimo bar tih nekoliko dana na sve teskobe, probleme, negativne misli. Jednostavno, ona bude u nama taj istraživacki duh koga često zarobe kolotečina i monotona svakodnevica, te na putovanjima doživimo ono što nikada ne bi i radimo stvari koje možda i ne liče na nas.

sreca3Šesto, putovanja nas uče da se snalazimo u najrazličitijim situacijama i lako ih rešavamo. Isto kao i životno iskustvo, tako i ovo putničko nam donosi mnoštvo nepredvidivih i nesigurnih situacija, pa kao putnik, moramo biti spremni na sve ili barem na deo stvari koje mogu iskrsnuti kao problem.

spavanjeSedmo i poslednje na listi, putovanja nas uče oprezu. Uče nas da uživamo, ali i da povedemo računa ukoliko posećujemo neku nebezbednu zemlju ili neku u kojoj vladaju tropske bolesti ili je visok nivo kriminala, vladaju vremenske nepogode itd. Postepeno, naučimo da svaku zemlju koju posećujemo posmatramo iz najrazličitijih perspektiva i aspekata. Svi ti podaci su nam korisni prilikom pripreme za određeni put i svi oni vremenom sklapaju mozaik jedne zemlje.

oprezVerovatno da sam nešto izostavila, možda i namerno. To sam učinila da bi mi vi napisali šta su vas naučila putovanja po Evropi ili nekim drugim kontinentima. Koliko su vas putovanja do sada promenila?

5 thoughts on “Čemu nas uče putovanja ?

  1. Putovanje te izbaci iz te toliko pominjane comfort zone, pa u suocavanju sa nepoznatim otkrivas neke osobine za koje nisi ni znao/la da posedujes. Upoznavanje sebe je mozda ne tako ocigledan deo iskustva putovanja. Plus, pored sebe, imas priliku da upoznas i gomilu drugih (obicno sjajnih) ljudi. 🙂

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s