Čamdžijska avantura – u potrazi za biserom Boljevaca

Dragi moji, prošlo je mesec dana od mog prethodnog posta, a sa dolaskom leta, moja inspiracija buja. Kao što znate, leto je vreme kad svi maštamo o moru i hrlimo u prirodu i vodu, a svaki slobodan trenutak koristimo da budemo napolju sa dragim ljudima. Jer, Sunce je izvor života i pozitivne energije, a za prirodu ne kažemo džabe da je Majka. IMG_20160711_174352.jpgTako sam ja vikend koji je za nama iskoristila u svrhu zbližavanja sa prirodom i uživanju u lepoti iste. Zamislite, nije bilo potrebno da odem stotine i stotine kilometara daleko da bih to sebi priuštila, već svega 35km uzvodno od Beograda. Za vas koji bi kolima da se upustite u ovu avanturu, kopnenim delom je ovaj biser udaljen svega 29km od Beograda. A o kom biseru je reč? O nautičkom selu u Boljevcima, čijih se 16 belih kućica na vodi, savršeno niže poput bisera na savskoj ogrlici, zbog čega je nautičko selo i dobilo naziv Biser.IMG_20160709_113711IMG_20160710_111202Dakle, ustali smo rano, krenuli malčice kasnije nego što smo planirali i nakon tri sata mirne, hedonističke plovidbe, stigli na konačno odredište. Nakon što prođete urbani deo Save, ulickane sojenice, brodogradnju, čarde, upoznajete neku drugu stranu Save koju krasi voda koja se cakli poput ogledala, smaragdno zelene boje, bez i trunke gradskog đubreta. Pravi melem za mozak i oči, sva čula uostalom.IMG_20160709_110352Što se samog nautičkog kompleksa tiče, u ponudi su dnevni odmor, noćenje i celodnevni boravak, a cene variraju u zavisnosti od toga da li birate vikend ili dan u nedelji. Razume se, vikendom su cene više, i to za 500 dinara. U cenu celodnevnog boravka i vikend celodnevnog boravka, uključen je doručak u obližnjem restoranu „Savska terasa.“ U ponudi doručka su razni omleti, viršle i jaja na oko ili slatki doručak. Cena dnevnog odmora je 1.500 dinara, noćenja takođe, dok je cena celodnevnog boravka 2.500 dinara. Kada je reč o vikend cenama, rekosmo +500 dinara. Kada se dolazi u smeštaj, potrebno je doći do 12, a smeštaj napustiti najkasnije do 11 sati prepodne narednog dana.

IMG_20160709_121123.jpgIako ćete na kojekakvim forumima i u opisu kompleksa videti da postoji i kupalište i plaža, to baš i nije tako. Mi smo krstarili čamcem i kupali se na raznim mestima, ali nijedno od njih nije bilo zvanična plaža, već bi se vezali ili za neko drvo, ili za napušteni splav u potrazi za osveženjem ili lijanom, jer je u subotu dan baš bio vreo.IMG_20160709_135821.jpgŠto se samih kućica tiče, one poseduju odvojene i francuske ležajeve, klima uređaj, tuš kabinu koja je u zasebnom delu do kućice, kao i toalet, koji je opet u odvojenom delu sa druge strane. Svaka kućica ima donju i gornju terasu, koja je idealna za sunčanje i kuliranje.IMG_20160710_111156.jpgIako sam mislila da će mi spavanje na vodi u nekom trenutku zasmetati, kada vas opije onaj vazduh i Sunce, zaspete za tren oka, a tokom noći ni ne prolaze plovila, tako da budite bez brige. Desi se naravno da se kućica preko dana malo zaljulja, kada prođe neki gliser ili skuter ili neko drugo plovilo, ali to je očekivano, ipak ste na vodi i to ima neku svoju čar jer ujutru kad se probudite, prvo što ugledate svojim krmeljivim očima jeste reka i tračak neba, a ptice cvrkuću svoju jutarnju simfoniju. Sav taj ugođaj nema cenu.

Sa druge strane, noću možete u potpunosti uživati u miru i tišini, i zvezdanom nebu, uz flašu nekog omiljenog alkoholnog napitka i jedino što taj ugođaj može da vam pokvari jesu paukovi kojih ima na tone. Tako da pripremite neku krpu ili peškir da ih otklonite, osim ako ne želite dodatno društvo u krevetu.

Kada je reč o klopi, pomenuta „Savska terasa“(na slici dole ovaj beli objekat sa klimom) je malo jača sa cenama, pa preporučujem da se popnete na rivu i nakon nekih 50-100 metara ugledaćete jedan drugi restoran u blizini šume, koji je znatno jeftiniji. Primera radi, kilogram ribe u prvom restoranu košta 2.500 dinara, a u drugom, 2.000. U ponudi su riblji specijaliteti, čorbe, roštilj a ja mogu pohvaliti smuđa, koga sam jedinog degustirala.

Ukoliko vam zatreba prodavnica, morate izaći iz sela i izbiti na put i nakon nekih 200 metara ćete ugledati prodavnicu, ali je bitno da prođete nasip, izbijete na ulicu gde stoji putokaz za nautičko selo, i samo nastavite pravo nakon što izađete na glavni put.

Za sve koji se odluče da do sela dođu plovilom, kao mi, postoje vezovi i ima dovoljno mesta za sve goste, a na raspolaganju je i godišnje čuvanje plovila.

IMG_20160709_165613

U svakom slučaju, ono što mogu reći je da su Boljevci idealno mesto za mini odmor i uživanje u vodi i prirodi, odlična destinacija za bekstvo iz velikog grada a za, relativno malo novca i za kratko vreme. Svaka promena lokacije prija i nekad nam je dovoljno da se na samo dan, dva, izmestimo iz neke svakodnevice i budemo opet u punoj snazi i energiji.IMG_20160709_195819.jpgJa sam ovu avanturu dočarala iz perspektive nekog ko je došao ovuda čamcem i mogu reći da u povratku ima lepih mesta za kupanje, kao što je mesto Zabran, a i na nekom 31-om kilometru, ubrzo nakon što napustite Boljevce, videćete sa desne strane jednu baš pravu plažu sa koje se lepo može ući u vodu. Na nekim drugim mestima se čuvajte mulja koji je izuzetno klizav i teško se skida sa kože, ali je i to neka čar kupanja u reci.IMG_20160710_134704.jpg

Do novih avantura i pisanija, ostajte dobro.

Kofernjača

 

4 thoughts on “Čamdžijska avantura – u potrazi za biserom Boljevaca

Постави коментар