Berlin za početnike u 6 koraka part 2

 

kiss

Ako ste uspešno savladali prethodnih 5 koraka, red je da pređemo i na sledeće koji su bogatiji za jedan korak. Ono što u prethodnom postu nisam pomenula, a ostavilo je utisak na mene jeste koliko građani Berlina vole i cene svoj grad. Takođe, koliko ulažu u njegovu turističku promociju putem web sajtova, zanimljivih tura, programa i suvenira. Bilo bi lepo da uzmemo pelcer od Berlinaca i naučima da čuvamo i volimo svoje gradove. Namerno kažem gradove, jer se Beograd uvek forsira kao centar svega i u njega se najviše ulaže, a i drugi gradovi u Srbiji imaju potencijala za zanimljivu turističku ponudu. No, da ne skrećem sa teme. Ako vas intrigira ovaj šokantni grafit, saznajte više !

A kao Alexanderplatz

Prvi korak sam ovoga puta dodelila Alexanderplatzu. Ne znači da je on i najbitniji na ovoj listi, ali tako mi došlo. Alexanderplatz je najveći trg u celoj Nemačkoj a ime je dobio po ruskom caru Aleksandru I koji je posetio Berlin, tada prestonicu Pruske davne 1805.godine. Nakon što je izgrađena železnička stanica 1882.godine, Aleksanderplatz postaje saobraćajni čvor a današnji izgled duguje posleratnoj obnovi. Tokom tog perioda je pretvoren u pešačku zonu, a saobraćaj izmešten oko njega u 4 vozne trake.Tokom novogodišnjih praznika, na trgu ćete videti mnoštvo tezgi koje prodaju slatkiše, kobasice sa kupusom i još mnogo toga. Na trgu se nalazi i jedna velika nazovi brvnara koja je zapravo restoran sa tradicionalnim bavarskim specijalitetima kao što su pomenute kobaje, bude i živa muzika u germanskom stilu i puno veselih, pijanih gostiju. Kad je napolju ciča zima, dobro dođe neko kuvano vino da se čovek zgreje. Inače, ova brvnara se zove Das Partyhaus vom Nikolaus i ne znam da li još uvek radi.

IMG_1988

053B kao berlinski TV toranj

Drugi korak vodi do najpoznatijeg berlinskog simbola – TV tornja. On se nalazi u neposrednoj blizini Alexanderplatza, visok je 368 metara i najviša zgrada te vrste u Evropi, koja je pristupačna turistima. Samim tim je mamac za milione turista koji nestrpljivo čekaju da se popnu i uživaju u čarobnom pogledu na grad. Moram priznati da mi je ovo iskustvo promaklo, ali da je na listi za naredni put. Iako toranj seća na neka davno prošla vremena DDR-a, i dalje čvrsto stoji na zemlji i poput svetionika se diskretno izdiže izvan ostalih znamenitosti . Ako vam je dosadno da uživate u običnoj panorami, možete gledati grad i naopačke, pošto vam Berlinci nude mogućnost skakanja sa tornja, kako preko dana, tako i noću. Good luck with that!

IMG_1438

IMG_1930C kao Charlie

Treći korak i eto nas kod Checkpoint Charlie atrakcije. Ovo je bio najpoznatiji granični prelaz između Istočne i Zapadne Nemačke. Od 22. Septembra 1961.godine su baš na ovom mestu vojnici Alijanse mobilisali članove američkih, britanskih i francuskih oružanih snaga pre njihovog odlaska u istočni Berlin.Inače, slovo C je preuzeto iz NATO fonetske abecede koja se internacionalno koristi u radio saobraćaju. Instalacija umetnika Franka Tiela koja se danas tu nalazi i napravljena je po uzoru na nekadašnji prelaz, smeštena je u ulicu Friedrichstrasse. Još jedan dokaz o jezivim vremenima koje Berlin ne zaboravlja. Vredi videti.

IMG_1532

IMG_1529No comment

Četvrti korak se opet vezuje za mračna vremena i krvave radnje a tu je da na simboličan način posvedoči o jevrejskim žrtvama holokausta. Više od 6 miliona Jevreja je brutalno nastradalo tokom Holokausta, što je zaista bizaran podatak. Ovaj memorijalni spomenik se nalazi između Brandenburske kapije i Potsdamerplatza i zaista se na tom mestu oseća neka sablasna tišina. Sam spomenik je sačinjen od 2,752 ploče koje su postavljene po Grid planu. Ove ploče su napravljene od posebnog kamena i vrlo su zbijene tako da bi posetilac prolazeći između njih donekle osetio kako je bilo žrtvama. Ulaz je slobodan i sami birate na koji način ćete ući i izaći iz ovog lavirinta.

IMG_1473

IMG_1474Dobra, stara vremena

Nakon ovih malo depresivnih lokacija, preporučujem da jedno zimsko veče ili prolećno, provedete na mestu koje se zove Nikolaiviertel. U prevodu Nikolina četvrt je pravi raj za ljubitelje starih vremena. Ovde ćete doživeti atmosferu starog i tradicionalnog Berlina, pošto je on u ovom delu i osnovan. Ova mirna četvrt će vas udaljiti od brzog i urbanog Berlina, kakav je danas i odvesti vas na mini putovanje u prošlost.  Ova bajkovita četvrt krije i najstariju berlinsku crkvu, kao i 30 restorana i kafića i 50 radnjica. Brojne prodavnice sa rukotvorinama doprinose tom starom šmeku a za praznike je posebno lepo jer je sve okićeno i nema lepšeg mesta za čaj, nego upravo u nekoj od kafeterija.

IMG_1760

IMG_1773Životinjsko carstvo

Na samom kraju još jednog vodiča kroz ovaj, zaista neverovatan grad, vas vodim u Berlinski zoološki vrt. Možda sam imala malo prevelika očekivanja, ali smatram i dalje da vredi posetiti ovaj najveći zoološki vrt u Nemačkoj, koji i u svetu zauzima zavidno mesto  po broju životinja. Govorimo o brojci od 16.000 životinja i čak 1.500 različitih vrsti. Zanimljiv ambijent u stilu Azije što se već po ulaznoj Kapiji slonova može primetiti. Odvojite nekoliko sati za obilazak ovog ogromnog kompleksa, posetite i akvarijum i saznajte nešto novo o takođe bitnim stanovnicima naše planete.

246Kao što ste mogli da zaključite iz ova dva skromna posta, Berlin je spoj urbanog i tradicionalnog, surove proslosti i rapidne sadašnjosti i na svakom koraku je dokaz njegove dugotrajnosti i istorijske važnosti. Dok sam pripremala ovaj post, saznala sam za mnoga mesta koja nisam stigla da posetim jer je grad zaista ogroman. Šta bi vi uvrstili u top 5 berlinskih znamenitosti? Da li vam se posle ovih postova ide u Berlin ili ipak žudite za Rimom, Parizom?

http://www.base-flying.com/, http://www.berlin.de/international/attractions/index.en.php

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s