Kako prekratiti slobodno vreme na putovanju?

vremeKada putujemo sa agencijom, sve je organizovano u minut i malo imamo slobodnog vremena i vremena da stvarno uživamo u nekom mestu, izletu itd. Da bi se što više obišlo, stignemo tek da zagrebemo po površini nekog mesta.

Sa druge strane, dešava se da na raspolaganju imamo više sati slobodnog vremena, zato što autobus pauzira 9 sati, zbog tehničke pauze. Dakle, autobus ima pravo da se 21 sat kreće, a potom 9 sati da miruje. Kada je reč o turama koje obuhvataju više gradova, potrefi se da se u nekoj drugoj zemlji pravi pauza i to je praktičan način da posetite, i tih par sati upoznate još neki grad.

Da se ne bi dešavalo da lutate satima, ne znajući šta ćete sa sobom u tom drugom gradu, ne bi bilo loše da pre polaska na put otštampate barem neke opšte informacije i napravite mapicu kretanja, koja će uglavnom obuhvatati znamenitosti u centru. Autobus vas uglavnom ostavi u, ili blizu centra, pa odmah možete krenuti sa ostvarivanjem zacrtane rute, bez mnogo gubljenja vremena. Naravno, možete posetiti i neku znamenitost van strogog centra, čime ćete prekratiti još više vremena.

Ja ću vam dati nekoliko predloga kako da pametno iskoristite te slobodne sate.Pre svega, krenite u zvanični obilazak sa vodičem. Postoje i dobri i loši vodiči, ali uglavnom dobro obave ovaj deo posla, pa steknete bolju orijentaciju o gradu i upamtite rutu, koju možete posle još jednom da pređete na miru i slikate natanane. Obilazak uglavnom traje dva, dva ipo sata i kada se to završi, a novac promeni, spremni ste za posetu muzejima.

vodicMuzeji su uvek dobar način da se “ubije” vreme. Pogotovo što su evropski muzeji dosta veliki, i čeka se za kartu u redu, tako da barem 2, 2ipo sata možete provesti na zanimljiv način. Evropski muzeji su stvarno na znatno višem nivou od naših i imaju bogate kolekcije, tako da je šteta da barem jedan ne posetite, ukoliko je muzej otvoren. Kada budete štampali opšte informacije, izdvojite i 3,4 muzeja iz ponude grada, kao i  njihovo radno vreme, adrese i cene.  Muzeji su i odlično skrovište u zimskim mesecima, pa mislite i o tome. Uglavnom se na nekom višem spratu unutar muzeja, nalazi kafeterija, gde možete popiti čaj ili pojesti neki kolač, meraklijski.

muzejUkoliko vam vremenske prilike to dozvoljavaju,  prošetajte se po centru, istražite malo grad i napravite neke interesantne fotografije kako grada, tako i saputnika/ce. Selfie fotografije su, kao što znate, vrlo popularne, kako među turistima, tako i  generalno. Sada se otišlo korak dalje, pa skoro svaki turista ima štapić za aparat i mobilni, kako bi kvalitet selfie fotografija bio što bolji.

selfiestikKada već šetate, zađite i u neku suvenirnicu, pa sebi ili nekom dragom, kupite koju sitnicu i  tako iskoristite vreme.

kuglaUkoliko je grad na reci, onda uplatite krstarenje. Tako ćete grad sagledati i iz nekog drugog ugla, čuti nešto novo, utvrditi gradivo, a barem sat vremena pametno potrošiti.

krstarenjeEvropski gradovi imaju puno katedrala, koje su zaista prelepe. Uđite u neku od njih, sedite i uživajte u lepoti i miru ovakvog mesta. Kada ste već tu, napravite nekoliko dobrih fotografija, ukoliko je to dozvoljeno. Proverite i da li postoji mogućnost da se liftom ili peške popnete do vrha i slikate panoramu. To zadovoljstvo uglavnom košta do 10,12 eura i manje, a vredi doživeti.

katedralaHop-on/hop-off autobusi su jedna od sjajnih stvari u metropolama. Oni vam pružaju mogućnost da grad obiđete uzduž i popreko busom i da siđjete na kojoj god vama odgovara stanici,i potom ponovo uđete na tom istom mestu i nastavite vožnju. Zasigurno ćete prekratiti barem dva, tri sata, a vožnja busom je krajnje zanimljiva, jer dobijete i slušalice koje udenete u sediše i odaberete jezik na kom ćete pratiti spikera. Pre polaska na put se raspitajte da li taj grad ima ovu opciju i koje su rute. Ne kažem da je ovo toliko povoljno, ali je praktično i dosta toga se obiđe, a karta važi uglavnom ceo dan. To treba proveriti u zavisnosti od grada.

busGrad možete doživeti i kroz prozor fijakera, ako ste romantik u duši kao ja. Fijaker vraća u neko staro, opuštenije vreme i lepo je da pojedini gradovi nude i takve ture. Fijaker je možda bolji izbor za toplije dane, kada on nije natkriven, pa možete lepo da vidite sve lokalitete, pored kojih se prolazi. Ovako se više fokusirate na vožnju, a slabije na znamenitosti.

kocijeU Pragu možete doživeti grad sa sedišta oldtajmera. To nisam iskusila, ali deluje zanimljivo.

oldtajmerNa kraju, otidite negde na ručak u neku pivnicu ili fast food restoran, zavisno od grada i  tu probajte neki tradicionalni specijalitet. Posle ovih pauza uglavnom celu noć provedete u busu, pa nije loše da se dobro najedete i punog stomaka, zaspite u busu, u nekoj G18 pozi. Sve su to čari putovanja autobusom, a do sledeće vožnje vas pozdravljam.

2 thoughts on “Kako prekratiti slobodno vreme na putovanju?

  1. Hvala Nina. Slazem se da se prava magija krije u zavucenim ulicama. 🙂 Ovo je vise u slucaju kada nemate bas dovoljno vremena da bi grad uzduz I popreko prostudirali, vec morate vise oko centra da se motate. Ta vremenska ogranicenost I bus malo sputavaju istrazivacki duh, ali samo napred. Mapu u ruke I ako vreme sluzi, setnja po skrivenim cetvrtima. 🙂

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s