Rešavanje neprijatnih i problematičnih situacija na putovanju

U prošlom tekstu sam navela koji su to najčešći problemi i neprijatne situacije na putovanju, a danas ću navesti rešenja za te situacije. U nekom od narednih postova želim da navedem i preventivno ponašanje u cilju sprečavanja pomenutih situacija. Hajdemo redom !

Kada je reč o gubitku prtljaga, treba odmah otići do odeljenja za izgubljeni prtljag, koje se nalazi u blizini pokretne trake za prtljag. Nakon što prijavite nestali prtljag, popunićete formular o izgubljenim stvarima i postarati se da dobijete i kopiju formulara. U zavisnosti od toga da li je vaša torba baš izgubljena ili je samo privremeno nestala, možete svoj prtljag dobiti nazad za dan ili posle nedelju, dve. Ukoliko vas brine, koju avio kompaniju da kontaktirate, nakon više presedanja, savet je da se obratite onoj kompaniji koja vas je dovela na odredjenu destinaciju, dakle poslednjoj sa kojom ste leteli, u tom lancu.

prtljag

U slučaju krađe, prva stvar koju treba učiniti odmah nakon krađe jeste otići u najbližu policijsku stanicu. Pre odlaska u dati grad i zemlju, ne bi bilo loše zapisati adrese i brojeve telefona najbližih policijskih stanica i ambasade /konzulata svoje zemlje, zlu ne trebalo.U stanici je potrebno nabaviti pismeni iskaz o svim nestalim stvarima i dokumentima. Sledeći korak je kontaktirati svoju ambasadu/konzulat ili neku drugu visoku instituciju koja može pomoći u rešavanju problema. Ambasadu/konzulat možete kontaktirati pismenim putem, ali je preporučljivije da odete do njihovih kancelarija, gde će vam oni pomoći na više načina. Ambasada će vam pomoći da izvadite putni list, a u nekim slučajevima, će vam čak dati nešto novca, za prvo vreme, dok se ne snađete. U slučaju gubitka kreditnih kartica, mogu vam pomoći da ih blokirate ili izradite nove.

policijaKada govorimo o jezičkoj barijeri, najbolje je pre odlaska na željenu destinaciju, naučiti nekoliko korisnih fraza i odgovora putem besplatnih online rečnika ili džepnih izdanja rečnika. Svako putovanje zahteva određenu pripremu na raznoraznim poljima, pa ne budite lenji. Sve vam to može koristiti i uštedeti vreme na samom putovanju, a učenje nekog novog jezika, pa taman i površno, je uvek zabavno.

recnikBolest je verovatno najneprijatnija situacija koja nas može zadesiti što na putu, što u životu.  Zato pre polaska na put, obezbedite sebi zdravstveno osiguranje, bilo da putujete preko agencije, ili samostalno. U zavisnosti od osiguravajućeg društva, razlikuju se i ponude putničkih polisa. Ne bi bilo loše naučiti neke osnovne medicinske izraze na datom jeziku, jer nikad se ne zna ko u bolnici govori engleski.  Ovaj blog je za sada posvećen Evropi, koja jeste dosta razvijena u odnosu na ostale delove sveta, ali ima i ona svoje nerazvijene delove ili slabije razvijene. Svaka zemlja ima svoj zdravstveni sistem, pa se i na tu temu treba blagovremeno informisati. Ja navodim ponudu jednog našeg domaćeg osiguravajućeg društva, kako bi stekli sliku o ponudi putničkog osiguranja.

osiguranjeU slučaju iznenadne bolesti ili povrede, putničko zdravstveno osiguranje garantuje vam pokriće sledećih troškova:

• za ambulantno lečenje

• za nabavku neophodnih lekova i medicinskog materijala

• za prevoz do najbliže zdravstvene ustanove

• za bolničko lečenje

• za prevoz u državu prebivališta

• za stomatološke intervencije

• za druge potrebe u vezi sa iznenadnom bolešću ili povredom.

Što se tiče sumnjivih krajeva u pojedinim gradovima, o tome se isto treba detaljno informisati i obilaziti ih u širokom luku. Generalno, pre odlaska na put, dobro treba pročitati i o negativnim stranama te zemlje i potencijalnim opasnostima. Svaku zemlju čine i neke druge stvari osim lepih predela, ukusne kuhinje i dobrog noćnog provoda.

krajNaravno, ne možete predvideti i isplanirati baš svaki trenutak na putovanju, ali to je i čar cele te avanture. Koliko možete, pripremite se pre puta i trudite se da budete obazrivi, ali i pozitivni, pa vam se nemile situacije neće toliko dešavati.

Pre nego što se oprostimo za ovaj put, podelite sa mnom neka dragocena iskustva i uputstva na ovu temu.

Do sledećeg blog čakulanja, pozdravlja vas Kofernjača.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s